אטלנטה היא בירתה של מדינת ג'ורג'יה בדרום-מזרח ארצות-הברית והיא בית לחצי מיליון תושבים בקירוב. העיר שוכנת למרגלות הרי האפלצ'ים וידועה בעצים הרבים שבה – היא נחשבת לעיר שבה חיפוי העצים מתפרס על פני השטח הנרחב ביותר בארצות-הברית. בעיר ממוקמים המטות של כמה מהתאגידים הגדולים בעולם, כגון קוקה-קולה, חברת התעופה דלתא, חברת התקשורת AT&T, CNN, הום דיפו ועוד.
בעת כתיבת התוכנית (2018), צריכת חשמל היא המקור העיקרי לפליטות הפחמן בעיר (95%). חברת Georgia Power מספקת את מרבית החשמל לעיר, ועיריית אטלנטה היא צרכנית החשמל הגדולה בעיר. בניינים מסחריים משתמשים ב-60% מסך הצריכה ובתי המגורים משתמשים ב-30% מהצריכה. בעת כתיבת התוכנית, שיעור צריכת החשמל בעיר, שהתבססה על מקורות אנרגיה מתחדשים, עמד על 6% בלבד.
בשנת 2017 קיבלה עיריית אטלנטה את "החלטת האנרגיה הנקייה" (Clean Energy Resolution), שבה נקבע יעד של מעבר לאנרגיה נקייה במלואה (100%) בשימושי העירייה עד שנת 2025, ובקהילה – עד שנת 2035. ההחלטה מתעדפת התייעלות באנרגיה, אנרגיה ממקורות מתחדשים והפסקת השימוש בדלק מאובנים. "אנרגיה נקייה" בהחלטה היא אנרגיית רוח, סולארית, הידרו-אלקטרית, גאותרמית ואנרגיית גלים. נקבע כי על משרד ראש העיר לבנות תוכנית אסטרטגית למעבר לאנרגיה נקייה עד 2035.
מסמך זה מציג מודלים המראים כיצד העיר כולה יכולה להשיג את יעדיה. המסמך נכתב תוך הליך נרחב של שיתוף ציבור, והשתתפו בו 3,500 איש ואישה ממגוון המגזרים הציבוריים והעסקיים ומקרב תושבי העיר. מידע שהתקבל מהליך זה אפשר לעירייה להגדיר פרמטרים שיעמדו במוקד ערוצי הפעולה, והם: שוויון חברתי, פיתוח כלכלי, בריאות הציבור ועלות-תועלת.
תועלות כלכליות-חברתיות:
תועלות לסביבה:
התייעלות אנרגטית:
תועלת לבריאות:
הדרך להשגת היעד של אנרגיה נקייה במאת האחוזים מבוססת על שילוב של שלוש אסטרטגיות פעולה: הפחתת הצריכה באמצעות התייעלות אנרגטית, ייצור חשמל ממקורות מתחדשים ורכישת קרדיטים מאנרגיות מתחדשות (Renewable Energy Credits – REC).
במסגרת פיתוח האסטרטגיה נעשה שימוש בכלי בינה מלאכותית שבנה מודלים של מעבר לאנרגיה נקייה המבוססים על תרחישים שונים. כלי הבינה המלאכותית: (1) סיפק מידע על ההשפעות של אסטרטגיות פעולה שונות על בריאות הציבור; (2) בנה מודל כלכלי שחישב את עלות השימוש בשירותי המים והחשמל בתרחישים השונים.
אלה שלושת תרחישי המעבר ל-100% אנרגיה נקייה:
בשלושת התרחישים תיעשנה פעולות אלה:
כלי הבינה המלאכותית מצא שתרחיש 50% הוא המשתלם ביותר מבחינת עלות-תועלת – על כל דולר שתשקיע העירייה יוחזרו לה 11 דולרים. יותר מ-90% מרווחים צפויים אלו הם בזכות חיסכון באנרגיה עקב תהליכי התייעלות, בעיקר במגזר המגורים. תרחיש זה צפוי להגדיל את ההכנסות של תושבי העיר במיליארד דולר בקירוב ולחסוך לכל משק בית 675 דולר מהוצאותיו לבריאות. הוצאות החשמל של תושבים שישתתפו בתוכניות ההתייעלות באנרגיה והאנרגיה הסולארית צפויות לרדת ב-55% עד שנת 2035.
התרחיש המרבי (100% אנרגיה נקייה) צפוי להניב לעיר את התועלות הגבוהות ביותר – הפעולות בתרחיש זה – בעיקר התייעלות אנרגטית במגזר המסחרי והתקנת פאנלים סולאריים על גגות מבנים בעיר – צפויות להניב 11.9 מיליארד דולר נטו עד לשנת 2035. תרחיש זה צפוי להוסיף 8,000 משרות חדשות ולהפחית את פליטות הפחמן הדו-חמצני במשקל 29.8 מיליון טונות עד 2035. משקי הבית שישתתפו בתוכניות ההתייעלות באנרגיה או בתוכנית לייצור אנרגיה סולארית צפויים להפחית בכמעט 100% את עלויות החשמל שלהם, וכלל משקי הבית צפויים להפחית את עלויות החשמל שלהם בכשליש. כמו כן צפוי חיסכון ניכר בניצול מקורות מים.
העלויות של תרחיש "העסקים כרגיל" צפויות להיות הנמוכות ביותר מבין שלושת התרחישים, אולם לא צפויות בו תועלות מבחינת גישה שוויונית למקורות אנרגיה מתחדשת, פיתוח כלכלי, בריאות הציבור ועלות חשבונות החשמל והמים.
יעד לשנת 2035 – כלל החשמל בקהילה מיוצר ממקורות מתחדשים
יעד זה יושג בצעדים הדרגתיים: ראשית – הפחתת הצריכה והתייעלות, שנית – הגדלת הייצור, שלישית – רכישת קרדיטים של אנרגיה מתחדשת (REC). צעדי המדיניות יביאו בחשבון היבטים של שוויון חברתי, פיתוח כלכלי, ועלות-תועלת.
צעדים בטווח הקצר (עד ל-2020) להשגת יעד של 100% אנרגיה נקייה כוללים:
התייעלות:
שילוב כלי רכב חשמליים:
פריסת מתקנים לייצור אנרגיה מתחדשת:
התייעלות במים:
צעדים לטווח הארוך (לאחר 2020) כוללים הרחבת הפעולות הנ"ל ופעולות נוספות כגון בחינת האפשרות שחברת החשמל תקבע תעריפים שונים לחשמל ממקורות מתחדשים ובחינת האפשרות שהעיר תקבע תקן המחייב בניינים לייצר אנרגיה באותה כמות שהם מנצלים.