ניהול נגר עירוני בעיר גדולה, נהר המיסיסיפי החוצה את העיר מיניאפוליס כמקרה בוחן

רשמה: ד"ר מיכל צרפתי

MWMO

The Mississippi Watershed Management Organization – MWMO, הוא ארגון השוכן בערים התאומות מיניאפוליס וסנט פול במדינת מינסוטה בארה"ב, אחראי לניהול פרשת המים של נהר המיסיסיפי ופועל להגנה על איכות המים ושיפורם וכן לשמירה על בתי הגידול לאורך הנהר ועל משאבי הטבע בקו פרשת המים העירוני המתנקז ישירות לנהר המיסיסיפי.

מדובר בשלטון מקומי הכולל כמה שותפים, כגון הרשויות המקומיות של הערים התאומות מיניאפוליס וסנט פול ופרברים נוספים במטרופולין.

גבולות שטח השיפוט של הארגון

MWMO מקיף כ-102 קמ"ר (102,000 דונם) של אדמות ומים עירוניים המפותחים במלואם.
הארגון משקיע בתשתית ירוקה הלוכדת נגר של מי סופות וגשמים, מנקה אותם ומשתמשת בהם מחדש.
הצוות עוקב אחר איכות המים בקו פרשת המים ופועל לחינוך ולהסברה לקידום שמירה פעילה על הסביבה בקרב התושבים.
הארגון אחראי לתכנון וביצוע של תוכניות בחמישה תחומים: מחקר ופיתוח, תכנון המרחב הפיזי והקהילתי, ניטור המים בנהר, מיזמים פיזיים לניהול נגר וכן חינוך והסברה.

 

מקור: אתר MWMO.

מיזמים לדוגמה

מרגע תחילת הסערה, המתקן משתמש במגוון אסטרטגיות כדי למתן את ההשפעות של הנגר לפני הגיעו לנהר. התהליך מתחיל בתשתיות ירוקות במעלה, כמו מדרכות מחלחלות וגגות ירוקים נרחבים, הסופגים ומאיטים את מי הגשם ומפחיתים את נפח הנגר ואת מהירותו. גינות גשם וגינון בעיצוב אסטרטגי ממלאים תפקיד מכריע בתהליך, כולל סינון המים וניקוים כשהם זורמים בשטחי צמחייה.
יתרה מכך, הבניין משלב חביות ובורות ללכידת מי הגשמים לשימוש חוזר, וכך העומס על מערכות הניקוז פוחת עוד יותר. מערכות סינון מתקדמות ומכלי שיקוע משפרים את תהליך הטיפול במים ומבטיחים שהמים המגיעים לנחל נקיים ממזהמים.

הארגון לא רק מנהל את מי הנגר – הוא משמש גם כמרכז למחקר ולחינוך. כדי לנהל ביעילות את מי הנגר מרגע תחילת הסערה ועד הגיעם לנהר, הארגון משלב מחקר חדשני בפעולותיו. הוא משתמש במערכות ניטור מזג האוויר כדי לעקוב אחר סופות נכנסות, המאפשרות לצוות להתכונן ולהתאים את אסטרטגיות ניהול מי הסער בזמן אמת.

חינוך הוא פן חיוני נוסף במשימה. המבנה וסביבתו מיועדים לשמש משאב חינוכי. מבקרים עשויים ללמוד על ניהול מי נגר, על תשתיות ירוקות ועל חשיבות ההגנה על איכות המים. המתקן מציע סדנאות, סיורים ותערוכות אינטראקטיביות המסבירות את השלבים השונים של ניהול המים. בנוסף, הארגון עוסק בהסברה קהילתית ומשתף פעולה עם בתי ספר ועם מוסדות מקומיים כדי לטפח הבנה טובה יותר של השיטות לניהול מים בר-קיימא.

בכניסה לבניין יש תעלות סינון גס באמצעות אבנים; לאחר מכן המים זורמים בתעלות שבהן עצים וצמחייה לסינון נוסף; משם המים זורמים במורד דרך גינת גשם שבה מיני צומח מקומיים מושכי מאביקים. רוב המים מחלחלים אל תת-הקרקע בכל השלבים הללו. המים הזורמים עד לנהר עוברים דרך שורת עצים נוספת שבה נעשים סינון וטיהור נוספים.
צילום: ד"ר מיכל צרפתי.