אודות המרכז
מרכז ויץ לפיתוח בר קיימא, חברת בת של ההסתדרות הציונית העולמית וקרן היסוד, הוא ארגון ללא מטרות רווח שהוקם בשנת 1964. המרכז הוקם על ידי פרופ' וייץ בעל השם העולמי שפיתח את גישת רחובות לתכנון אזורי.
לאורך כל שנות פעילותו, המרכז היווה מרכז בינלאומי לפרויקטים, הדרכות ויוזמות לקידום פיתוח בר קיימא בכל היבט של חיינו: ערים בנות קיימא, אזורים כפריים, צריכה וייצור בר קיימא, תחבורה, קלינטק ועוד. הרבה לפני שה-SDGs גובשו, מרכז וייץ נגע ברבים מהתחומים שה-SDGs מקיפים כיום. מאות מנהלים בכירים ממדינות מתפתחות השתתפו בהדרכות המרכז בנושאים: ערים בנות קיימא, קלינטק, צמיחה ירוקה, טכנולוגיות מים, צריכה וייצור בר קיימא ופיתוח כפרי.
מרכז ויץ זכה במכרז להקמה והפעלה של המרכז הלאומי להתייעלות במשאבים לתעשייה היצרנית. המרכז להתייעלות במשאבים, משמש כמרכז ידע וכמרכז ייעוץ – One Stop Shop עבור הצרכים של התעשיה, החל מהידע ועד ליישום.
המרכז להתייעלות במשאבים ממומן על ידי משרד הכלכלה והמשרד להגנת הסביבה, סייע עד כה ל-300 מפעלים להתייעל כלכלית וסביבתית, ובכך להפחית פליטות גזי חממה, מים, פסולת, אנרגיה וחומרי גלם. מרכז ויץ מסתעף כעת כדי להרחיב את הצלחתו ולשכפל את המודל למגזרים נוספים ולשמש זרוע ביצועית עבור רשויות מקומיות בנות קיימא.
חזון
מרכז ויץ מחויב לקידום אקטיבי של פיתוח בר קיימא בעזרת צוות המומחים שלנו והנגשת ידע מקצועי ורלוונטי, אנו שואפים לקצר את הזמן הדרוש מתוכניות פעולה לפרויקטים בפועל.
שינוי האקלים משפיע ברמות שונות על כל רבדי החיים שלנו, יש צורך בפעולות מידיות על מנת להפחית את פליטות הגז"ח באטמוסיפירה, זה יושג בעזרת מימוש פרויקטים בשטח.
פרופ' רענן ויץ ז"ל
רקע והיסטוריה
פרופ' רענן ויץ ז"ל (1913-1998) אשר כונה "מר פיתוח" היה ידוע כבעל ההשפעה הרבה ביותר על הפיתוח הכפרי בישראל. יליד רחובות בשנת 1913, רענן ויץ סיים תואר שלישי מאוניברסיטת פירנצה בשנת 1937 ומיד החל לעבוד במחלקת ההתיישבות של הסוכנות היהודית בישראל. במהלך 47 השנים הבאות, הוא היה מעורב במרבית פעולות הפיתוח במדינה. הוא התחיל את דרכו כמתכנן אזורי, ובשנת 1963 מונה למנהל מחלקת ההתיישבות והמשיך בתפקידו עד לפרישתו בשנת 1984. במהלך תקופה זו הוקמו תחת הדרכתו והנהגתו מאות כפרים ויישובים חדשים. הוא היה בחוד החנית של המעבר מחקלאות לצרכי קיום לחקלאות .(טכנולוגית מתקדמת מכוונת ליצוא, וקידם את התכנון והפיתוח של אזורים חדשים על פי גישה כוללנית ייחודית (גישת רחובות) תחת הנהגתו והדרכתו, מאות אלפי עולים חדשים נקלטו בהצלחה באזורים הכפריים בישראל בתקופה זו .
פרופ' ויץ היה מעורב גם בפרויקטי פיתוח רבים במדינות מתפתחות כיועץ מומחה לממשלות וארגונים בינלאומיים. הוא כתב וערך ספרים ומאמרים רבים על ההיבטים השונים של פיתוח ותכנון כולל. ביניהם :
"New Roads to Development (1986) ,"Integrated Rural Development: The Rehovot Approach" (1979) ,"Rural Development in a Changing World" (1971) שפורסם לראשונה בשנת 1971 .
לאורך כל חייו, פרופ' ויץ תכנן וביצע מחקרים רבים ובשנת 1991 קיבל את "פרס ישראל" על ספרו הנודע ,"From Peasant to Farmer" ועל עבודתו בפיתוח ומחקר בחקלאות ותכנון אזורי בארץ ובחו"ל.
בשנת 1963 פרופ' ויץ הקים ועמד בראשות המרכז לחקר התיישבות למחקר ותכנון בנושאי פיתוח בישראל ולהפצת הניסיון הישראלי לאזורים פחות מפותחים בעולם. "גישת רחובות" לתכנון ופיתוח אזורי כולל פותחה וגובשה ע"י פרופ' ויץ והסגל המקצועי של המרכז. לאחר מותו, בשנת 1998, הוחלף שם המרכז לזכרו ל"מרכז ויץ ללימודי הפיתוח". בסוף 2015, המרכז מיתג עצמו מחדש כ"מרכז ויץ לפיתוח בר קיימא". מרכז ויץ נשאר נאמן לאב המייסד שלו ודבק במחויבותו להיות מוביל ישראלי מקומי ובינלאומי במתן שירותי הדרכה וייעוץ בר קיימא.