keren hayesod

אודות המרכז

מכון יעיל מבית מרכז ויץ, הינו בבעלות משותפת של ההסתדרות הציונית העולמית ושל מרכז ויץ לפיתוח בר קיימא. מהות המכון היא לסייע לרשויות מקומיות, מפעלים וחקלאים להתייעל הן מבחינה סביבתית והן מבחינה כלכלית.

המכון מתמקד בייעול השימוש במשאבים כגון חומרי גלם, מים ואנרגיה ובכך שואף להקטין את ההשפעה הסביבתית השלילית הנגרמת מרשויות מקומיות, מפעלים וחקלאים.

מבנה ארגוני

חזון

אנו מחויבים לקידום פיתוח בר קיימא באמצעות הנגשת ידע מקצועי ורלוונטי וקידום פרויקטים חדשניים. חזוננו הוא לגשר בין תכנון לביצוע ולממש פתרונות בשטח במהירות וביעילות. מתוך הבנה ששינוי האקלים משפיע על כל תחומי חיינו, אנו פועלים באופן מעשי להפחתת פליטות גזי חממה וליצירת עתיד בר קיימא יותר לכולנו.

פרופסור רענן ויץ

פרופ' רענן ויץ ז"ל

רקע והיסטוריה

מרכז ויץ לפיתוח בר קיימא, חברת בת של ההסתדרות הציונית העולמית וקרן היסוד, הוא ארגון ללא מטרות רווח שהוקם בשנת 1964. המרכז הוקם על ידי פרופ' וייץ בעל השם העולמי שפיתח את גישת רחובות לתכנון אזורי.

לאורך כל שנות פעילותו, המרכז היווה מרכז בינלאומי לפרויקטים, הדרכות ויוזמות לקידום פיתוח בר קיימא בכל היבט של חיינו: ערים בנות קיימא, אזורים כפריים, צריכה וייצור בר קיימא, תחבורה, קליימטק ועוד. הרבה לפני שה-SDGs גובשו, מרכז וייץ נגע ברבים מהתחומים שה-SDGs מקיפים כיום. מאות מנהלים בכירים ממדינות מתפתחות השתתפו בהדרכות המרכז בנושאים: ערים בנות קיימא, קליימטק, צמיחה ירוקה, טכנולוגיות מים, צריכה וייצור בר קיימא ופיתוח כפרי.

מרכז ויץ זכה במכרז להקמה והפעלה של המרכז הלאומי להתייעלות במשאבים לתעשייה היצרנית (לימים הפך למכון יעיל). המרכז להתייעלות במשאבים (מכון יעיל), שימש כמרכז ידע וכמרכז ייעוץ – One Stop Shop  עבור הצרכים של התעשיה, החל מהידע ועד ליישום.

מכון יעיל ממומן על ידי משרד הכלכלה והמשרד להגנת הסביבה, סייע ל-400 מפעלים, עד סוף שנת 2024, להתייעל כלכלית וסביבתית, ובכך להפחית פליטות גזי חממה, מים, פסולת, אנרגיה וחומרי גלם. מרכז ויץ מסתעף כעת כדי להרחיב את הצלחתו ולשכפל את המודל למגזרים נוספים ולשמש זרוע ביצועית עבור רשויות מקומיות בנות קיימא.

מכון יעיל זכה במכרז משרד הכלכלה לשנת 2025, בשותפות עם חברת BDO OPEX ומכללת סמי שמעון, להפעלת המרכז לתעשייה מתקדמת. המרכז פועל לסייע לעסקים בישראל לאמץ טכנולוגיות ושיטות ייצור מתקדמות, במטרה לשפר את הפריון והביצועים העסקיים תוך אופטימיזציה של ניצול המשאבים.

שירותי המרכז מיועדים לתעשיינים, חקלאים, אנשי אקדמיה, חוקרים, גופי ממשל, יועצים, ספקי טכנולוגיה וגורמים נוספים. הפעילות מתבצעת תוך יצירת שיתופי פעולה רב-תחומיים עם גופים מקומיים ובינלאומיים, המאפשרים מיצוי פוטנציאל חדשנות וקידום תעשייה בת-קיימא.

שיתופי פעולה נבחרים

מש"ב

מש"ב הינה סוכנות הסיוע הלאומית של ישראל המופקדת על גיבוש, הובלה ויישום של מדיניות סיוע החוץ של מדינת ישראל. מרכז ויץ שימש כזרוע ביצועית בגיוס הניסיון ,הידע והמומחיות שנצברו בישראל לשם התמודדות עם אתגרי פיתוח באזורים שונים בעולם.

MED TEST II

MED-TEST II הוא חלק מתוכנית SwitchMed שהושקה בשנת 2009. כחלק מהפרויקט מרכז ויץ יזם קונסורציום של יועצים מובילים בתחום. פרויקט זה הסתיים בהצלחה רבה בשנת 2018 והיה בהיקף של 11 מלש"ח, עם אחוז פנומנאלי של הטמעת ההמלצות בתעשייה

תעשייה יצרנית

המרכז להתייעלות במשאבים הוקם ביוזמה ובמימון של מנהל תעשיות במשרד הכלכלה והמשרד להגנת הסביבה. מכון יעיל, בבעלות משותפת של ההסתדרות הציונית העולמית ושל מרכז ויץ. מהות המרכז היא לסייע למפעלים להתייעל כלכלית וסביבתית.

רשויות מקומיות

פיתוח וקידום פרויקט ערים מקיימות במימון הזרוע הפילנטרופית של Google. מטרת היוזמה היא לסייע לרשויות מקומיות לאמץ כלים וטכנולוגיות בנושא אנרגיה ואקלים, הן בנושא אפחות המדרך של העיר והן בנושא הערכות לשינוי אקלים.

חקלאות מקיימת

פרויקט ביוזמת ובמימון אגף אסטרטגיה וכלכלה במשרד החקלאות. מרכז ויץ נבחר להוביל מחקר פורץ דרך אשר יבחן את מחזור החיים LCA של תוצרת חקלאית ארוזה.