העיר סנטה מוניקה בקליפורניה, המוכרת לעתים קרובות בזכות מדיניותה הידידותית לאקלים, החלה במיזם רשת מיקרו (מיקרוגריד) לשילוב ייצור אנרגיה מתחדשת, לאגירת אנרגיה ולטעינת כלי רכב חשמליים. העיר קיבלה מענק של 1.5 מיליון דולר מתוכנית החשמל של ועדת האנרגיה של קליפורניה כדי לתכנן את רשת המיקרו וליישמה.
עיריית סנטה מוניקה הציבה לעצמה יעד של איפוס הפחמן עד 2050. הגדלת ייצור האנרגיה המתחדשת באופן מבוזר ומקומי היא צעד מפתח להשגת יעד זה. סנטה מוניקה תפחית את הפליטות באמצעות שימוש ב-100% אנרגיה מתחדשת כדי לספק את צורכי החשמל שלה, תגדיל את השימוש המקומי באנרגיה מתחדשת, ותעבור משימוש בגז טבעי לשימוש בחשמל.
כדי לעמוד ביעדים אלה נערך מחקר במשך 18 חודשים להפקת ניתוח היתכנות מיקרוגריד מרובה משתמשים, תוך בחינת גורמים חברתיים-כלכליים, פיננסיים וטכניים. כמו כן נבנתה עבור העיר תוכנית להעברת הידע הדרוש. המחקר הוא צעד חשוב לקביעת הסטנדרטים לפיתוח מיקרוגריד בקליפורניה, והוא מספק אבני דרך הכרחיות לרשויות מקומיות, לגופים פיננסיים, לסוכנויות רגולטוריות ולשותפים אחרים כדי לפתור אתגרים תפעוליים ולזהות מכשולים וחסמים עיקריים המפריעים לפריסה.
החזון הוא שרשת המיקרו תהיה מערכת חדישה לאגירת חשמל ולניהולו, והיא עתידה להשיג יעדי אנרגיה שאפתניים כולל איפוס אנרגיה נטו במהלך הפעילות הרגילה. זהו פתרון לאנרגיה דלת פליטות פחמן לעיר, המעניק גמישות להתרחבות בעתיד ולהשגת מטרותיה של העיר באופן חסכוני.
מרחב התחזוקה הוא אתר תפעול עירוני המשתרע על שטח של כ-60 מ"ר והמשמש בסיס לפעולות התחזוקה של העיר סנטה מוניקה. במהלך עשר השנים הבאות עתיד האתר להתחדש ולהתפתח כדי להתאים את השירותים ואת התפעול בעיר לצמיחה ולשינויים הצפויים. האתר שוכן בחלקו מעל אתר פסולת לשעבר, פליטת המתאן שלו מנוטרת, והמתאן נשרף כדי לצמצם את ההשפעות על הבריאות ועל הסביבה. במרחב התחזוקה הזה תוקם רשת המיקרו שהניתוח הנוכחי בוחן אותה.
רשתות מיקרו – רשתות חשמל מבוזרות מקומיות וקטנות
כדי לספק חשמל ללא תלות ברשת החשמל בשעת חירום ואף להביא לידי התייעלות באספקת חשמל בשגרה תוך צמצום פליטות הפחמן, על רשויות מקומיות וקהילות מקומיות לשאוף להרחיב את השימוש במשאבי אנרגיה מתחדשים מקומיים ולאגור אותה באמצעות רשתות מיקרו. בשעת חירום עקב אירועי אקלים כגון גלי חום, שריפות בר או רעש אדמה, יסופק החשמל במנותק מרשת החשמל.
ייצור מבוזר של חשמל ואגירתו תורמים לחוסן הקהילות, בפרט אם הוא מסופק ומנוהל בידי הרשות המקומית, אשר יכולה להרחיב את רשתות המיקרו לצרכנים מרובים:
המטרות העיקריות של סקירה זו הן:
השיטות המשמשות להגברת החוסן תוך הפחתת פליטת גזי החממה מציגות מגוון תפיסות של קהילת אנרגיה מתקדמת, בת-קיימא ואטרקטיבית, תוך הפחתת דריסת הרגל הפחמנית של מדינת קליפורניה.
יצירת רשת מיקרו מתקדמת השומרת על הסביבה
באמצעות שיתוף ציבור נקבעו העקרונות עבור רשת החשמל המקומית:
התכנון והאסטרטגיות של פרויקט רשתות המיקרו
חינוך: רשתות מיקרו הן מושג מופשט לבעלי עניין שאינם בעלי ידע טכני. נדרשת תוכנית שתקדם את הידע של בעלי העניין על התחום כדי שיוכלו להביע דעות על האופן שבו אמורה רשת המיקרו לתפקד ועל היתרונות שעל המערכת להעניק למשתמשים בה.
ההיבט הפיננסי: סקר שימושים בקרב בעלי העניין סיפק הנחיות לגבי יעדי המיזם, אך חלק גדול מהמשוב לא התבסס על עלויות מייצגות עבור היקף המיזם. משום כך נוצר חוסר התאמה בין היעדים לבין העלות הנלווית להם. מתן מידע כלכלי מדויק בשלב מוקדם יותר של התהליך היה מאפשר לבעלי העניין ולצוות המיזם לקבל החלטות מושכלות יותר.
מדיניות: שוק החשמל בנוי באופן מסורתי סביב מודל שבו חברות החשמל הן הבעלים של אספקת חשמל לאזור גאוגרפי מוגדר. שינוי המודל מצריך להקדיש תשומת לב להיבטים משפטיים רבים, כגון מבנה התעריפים שיש לתקן כדי להקל את התרחבותן של קהילות אנרגיה מתקדמות. יצירת קשר עם חברת החשמל המקומית, Southern California Edison, והגדרת מיזם שמיטיב עם שתי הישויות הייתה עשויה לפתור חלק מהמורכבויות המשפטיות הללו.
ההיבט החברתי והפוליטי: בניית קהילות אנרגיה מתקדמות דורשת מגופים ציבוריים ופרטיים להבין את הטכנולוגיות הכרוכות בכך וגם את היתרונות והאילוצים שלהן. עם זאת, היכולת הטכנית של מנהיגים ושל בוחריהם להבין סוג זה של מיזמים, להעריכם וליישמם עדיין מוגבלת. הגברת המודעות לשוק עשויה להפחית חלק מהסיכון הנתפס לטכנולוגיות אלה ולאפשר ליישמן.
ההיבט הטכני: תפיסת המיקרוגריד התווספה לתוכנית השיפוץ של האתר בדיעבד והוא לא שולב בתחילתו של תהליך התכנון. משום כך היה צורך לתכנן את המיקרוגריד סביב מיזם השיפוץ במקום לתכננו כחלק ממנו. אימוץ מוקדם יותר של מיזם זה היה עשוי להגדיל את המשאבים הטכניים הקשורים לניתוח היתכנות זה.
נתונים עיקריים מהמיזם מעידים על הכנסות בסך 4.6 מיליון דולר בתקופה של 25 שנה באמצעות אופטימיזציה של המערכת, ייצור חשמל סולארי פוטו-וולטאי – 1.2 מגה-ואט, אגירת אנרגיה חשמלית – 7.2 מגה-ואט לשעה.