תקציר תוכנית Wien Smart City

תרגמה וערכה: ד"ר אופירה פוקס

במסגרת התוכנית של העיר להיערכות לשינויי האקלים – (2022) Wien Smart City – הציבה עיריית וינה יעדים אנרגטיים שלפיהם עד שנת 2040 תתבסס כל צריכת האנרגיה בעיר על מקורות אנרגיה מתחדשת – מקורות גאותרמיים מאזורים הסמוכים לעיר, משאבות חום וגז טבעי. משקי בית ועסקים פרטיים יהיו מעורבים גם הם בייצור האנרגיה באמצעות מערכות פוטו-וולטאיות.

בעת פרסום התוכנית האסטרטגית בשנת 2022 הפעילה חברת האנרגיה העירונית, Wien Energie,  260 מערכים של פאנלים סולאריים, רובם על גגות בניינים, והקיבולת הכוללת שלהם הייתה כמעט 60 מגה-ואט. החברה היא יצרנית האנרגיה הסולארית הגדולה באוסטריה, והיא מייצרת חשמל בכמות המספיקה לצורכי 25,000 משקי בית. עם זאת, כדי להשיג את יעדי האקלים של העיר יש להגדיל את ייצור האנרגיה הסולארית.

העירייה מקדמת מעבר לאנרגיות מתחדשות בשיתוף התושבים:

  • חברת האנרגיה העירונית, Wien Energie, שהיא חברת-בת של חברת התשתיות העירונית, אחראית לתשתיות החשמל ולאספקתו. מרבית האנרגיה הסולארית בעיר מסופקת באמצעות מערכות המותקנות על גגות בניינים. תוכנית ההיערכות מציבה יעדים להתקנת מערכות פוטו-וולטאיות נוספות בדו-שימוש בשטחים ציבוריים וציבוריים-למחצה כגון חניונים, כבישים, מחסומי רעש ומסילות רכבת.
  • העירייה משתפת את התושבים במעבר לאנרגיות מתחדשות. חברת האנרגיה העירונית אחראית להתקנת מערכות פוטו-וולטאיות מסובסדות על גגות בנייני מגורים, ומאחר שהתקנתן ותחזוקתן יקרות יותר ממערכות המותקנות על משטחים אחרים, החליטה העירייה לסבסד התקנות אלה כתמריץ לתושבים.
  • חברת האנרגיה העירונית מאפשרת לתושבי העיר לממן באופן קבוצתי התקנת פאנלים סולאריים. בתמורה להשקעתם במתקן, הבעלים-שותפים מקבלים מחברת החשמל העירונית שוברים שנתיים התקפים במשך חמש שנים. יתר על כן, החברה מעודדת התקנות על גגות מבנים מסחריים ועסקיים באמצעות חבילות תמיכה לבעלי הנכסים ולגורמי הפיתוח.
  • צריכת החשמל של העיר עתידה לגדול בשנים הקרובות עקב גידול האוכלוסייה. לפי יעדי התוכנית של העיר להיערכות לשינויי האקלים, עד שנת 2030 יהיו כל כלי הרכב החדשים שיירשמו בעיר מונעי חשמל או גז טבעי, ולכן על חברת החשמל העירונית למצוא פתרונות אנרגיה מתחדשת שיספקו את הדרישות לחשמל בעתיד.
  • ייצור אנרגיה ממקורות מתחדשים תלוי במזג האוויר ועל כן לא ניתן לשלוט בו. לדוגמה, בזמן שמנשבות רוחות חזקות, טורבינות שמופעלות באמצעות רוח מייצרות כמות חשמל העולה על הצרכים ונוצר עודף. חברת האנרגיה העירונית מצאה לכך פתרון באמצעות טכנולוגיה המנצלת את עודפי האנרגיה לחימום מים לטמפטורה של 160 מעלות צלזיוס, והם מזינים את מערכת החימום האזורית.